KRAJ NATJECATELJSKE SEZONE 2021./2022.

KRAJ NATJECATELJSKE SEZONE 2021./2022.

Iza najvećeg rukometnog kluba u našoj županiji još je jedna sezona u sustavu natjecanja Hrvatskog rukometnog saveza u kojoj su u pogonu bile sve ekipe kluba, ukupno čak njih 8.

Seniori kluba


Slika: seniori kluba na početku sezone

Seniori kluba pod vodstvom novog trenera Vladimira Canjuge i tehničkog direktora Nikole Peteka te s igračkim pojačanjima i to Marka Antunovića, Mateja Ćuka, Danijela Mesarića uz priključivanje nekoliko mlađih igrača, ozbiljno i ambiciozno su krenuli s pripremama. U sezonu smo krenuli bez Petra Sklepića koji je otišao u redove GRK Varaždin 1930, a tijekom sezone ostali smo bez našeg dugogodišnjeg i standardnog desnog krila Igora Krajnera koji je završio igračku karijeru. Tijekom sezone našem kolektivu pridružio se Karlo Kranjec koji se vratio iz Varaždina.   

Svi su igrači bili na okupu, uspješno je odigrano nekoliko prijateljskih utakmica, odrađene su ljetne pripreme u Dramlju i sve je bilo spremno za dobru sezonu našeg prvoligaša i najavljivani lov na vrh tablice, a otvaranje prvenstva to je i potvrdilo.

Međutim, u prvom dijelu prvenstva od mogućih 26 bodova u konačnici je osvojeno 17, te u drugom dijelu 16 bodova, odnosno na kraju ukupno 33 boda uz 16 pobjeda, 1 neriješeni ishod i 9 poraza. U drugom dijelu sezone ekipa je imala i čudesan niz od osam uzastopnih pobjeda, no sve to u konačnici je bilo dovoljno tek za 6. mjesto na prvenstvenoj tablici, iako svega tri kola prije kraja nije tako izgledalo. 

Naime, momčad je tri kola prije kraja bila u igri za osvajanje visokog drugog mjesta kojim bi izborila igranje kvalifikacija za popunu Premijer lige. No, nakon što je Čakovec cijele sezone bio neosvojiva tvrđava, naše snove ruši ekipa RK Maksimir Pastela koja nas je pobjedom od samo jednog gola razlike u domaćoj utakmici izbacila iz daljnje borbe za 2. mjesto. Posljednja dva kola Prvenstva također su završila porazom.  

Prvoligaški rukomet zahtjeva puno odricanja i podosta financijskih sredstava, a sezona je dugačka. Imali smo određenih problema oko organizacija treninga budući da su pojedini igrači dislocirani zbog studentskih obaveza. Sve u svemu, kompletan sustav sporta, odnosno uspjeha u natjecanju, svodi se na financijska sredstva te je jasno da je potrebna puno veća podrška zajednice, što je vidljivo iz primjera mnogih drugih, ponegdje i manje razvijenih sredina. 


Slika: ekipa seniora slavi osmu uzastopnu pobjedu

Na kraju svega treba priznati da je ekipa Čakovca tijekom cijele sezone imala dosta problema s igrom u obrani, budući da smo primali puno pogodaka. Također, bilo je utakmica u kojima nas je pomazila sportska sreća, no bilo je i onih u kojima je nesreća kumovala porazima. S druge strane, momčad je na visokom drugom mjestu prema broju postignutih pogodaka. Također, vrijedi spomenuti da je naš desni vanjski Matej Ćuk u konačnici zauzeo visoko drugo mjesto na listi strijelaca s ukupno postignutih 192 pogodaka, dok je Marko Antunović sa 151 pogotkom bio 6. strijelac Prvenstva. Nikola Vuković u vrhu pak je obrambenih igrača lige. 

Ono što veseli iz sezone za nama jest da je publika prepoznala naš rad i trud naših igrača. Dobri rezultati i uloženi marketinški napori od strane uprave doveli su do postupnog popunjavanja tribina naše dvorane tijekom sezone. 

Na kraju svega ostaje žal što u ključnoj utakmici pred domaćom publikom nismo ostvarili uspjeh koji bi nas do zadnjeg kola držao u igri za kvalifikacije. Sve u svemu, sezona je za nama, rade se analize, razmišlja i razgovara o budućnosti i novoj sezoni. 

Juniori kluba (druga ekipa)
Druga ekipa kluba, pod trenerskom palicom Matije Kraljića, koja je sastavljena od mladića rođenih od 2002. do 2006. godine tijekom sezone u natjecanju 3. HRL Sjever odigrala je 16 utakmica. Od moguća 32 boda ukupno je osvojeno 24 boda čime je na kraju ekipa zauzela odlično treće mjesto. Da je u odlučujućim trenucima bilo malo više koncentracije i sreće, mogao je plasman biti i viši. U svakom slučaju, i ovo smatramo uspjehom te smo ponosni na sazrijevanje naših mladića od kojih mnogi već naveliko kucaju na vrata prve ekipe. 

Mladi Domagoj Jurišak zauzeo je 5. mjesto na listi strijelaca s postignutih 112 golova u 16 utakmica (7 golova po utakmici), dok je Luka Ude Tkalčec postigao 97 pogodaka u 12 utakmica (8,08 golova po utakmici).

Kadeti kluba (generacija U-17)


Slika: generacija U17

Kadeti kluba, ekipa sastavljena od igrača rođenih 2004./2005. godine, uz nekoliko priključenih igrača 2006. godišta, završili su natjecanje u regionalnom dijelu prvenstva na najbolji mogući način i to osvajanjem drugog mjesta i plasmanom na Završnicu prvenstva RH. U regionalnom dijelu prvenstva ekipa je od mogućih 32 boda osvojila 27 i time osigurala spomenutu Završnicu na koju se od ukupno 62 ekipe u sustavu natjecanja plasiralo njih 16. 

Od osnivanja kluba ekipa ove generacije u samom je vrhu rukometa u Hrvatskoj i redovito sudjeluje na završnicama Prvenstva Hrvatske. Vlastitim trudom i zalaganjem ovi igrači svoju su mladost proveli u sportu i na najbolji način ponosno promoviraju naš Grad i Županiju već dugi niz godina. Od sljedeće sezone dio igrača te “zlatne” generacije, oni rođeni 2004. godine, završavaju svoj put natjecanja u mlađim uzrasnim kategorijama te se okreću igri u seniorskom rangu, kao i novim izazovima u daljnjem školovanju i budućnosti. 

U redovima kadeta klub ima dva reprezentativca, vratara Vitu Horvata i desno krilo Marka Tkaleca, koji su s kadetskom reprezentacijom Hrvatske osvojili brončanu medalju na Mediteranskim igrama. Također, Vito Horvat je s juniorskom reprezentacijom rukometa na pijesku izborio polufinale Europskog prvenstva. Oba igrača su trenutno na popisu juniorske reprezentacije rukometa na pijesku koja se priprema za Svjetsko prvenstvo koje će se održati tijekom lipnja u Grčkoj. 

Mlađi kadeti kluba (generacija U-15)


Slika: generacija U15

Generacija dječaka rođenih 2006./2007. godine natjecala se sa svojim vršnjacima u regionalnoj ligi te od ukupno moguća 32 boda osvojila 13 bodova čime su se svrstali na 6. mjesto na prvenstvenoj tablici. Ekipu vodi i trenira Iva Tomašek koja ih svakodnevnim predanim radom usmjerava prema zacrtanim ciljevima. Određene probleme stvara novi sustav natjecanja, budući da se svake godine mijenjaju parna i neparna generacija, no sigurno je da će ekipa u sezoni pred nama, kada će biti sastavljena od generacije 2007./2008., pokazati svoj puni potencijal. Vrijedi spomenuti da je ekipa pokazivala napredak kako je sezona odmicala te da je na uskrsnom turniru Keglić kup u Zagrebu osvojila izvrsno 3. mjesto. 

Veseli činjenica da su 4 naša igrača dobila poziv rukometne reprezentacije na pijesku (U16) na pripreme za nadolazeće Europsko prvenstvo koje će se tijekom srpnja održati u Češkoj. 

Dječaci „A“ (generacija U-13)


Slika: generacija U13

Generacija dječaka rođenih 2008./2009. godine, pod trenerskom palicom Daria Varge, natjecala se u regionalnoj ligi Sjever u konkurenciji 12 klubova. Od ukupno moguća 44 boda osvojili su 18 bodova što je bilo dovoljno za 6. mjesto. Budući da je prethodnih godina bilo određenih problema oko te ekipe prvenstveno u vidu nedostatka igrača, u međuvremenu se navedeno posložilo. Očekujemo da u narednoj sezoni ekipa pokaže napredak, iako će se ponovno mijenjati sastav (generacije 2009./2010.), i bori se za vrh tablice te odlazak na završno prvenstvo RH. Igrač Nino Gregurina zauzeo je 17. mjesto na ukupnoj listi strijelaca iz cijele RH postigavši 159 pogodaka u 22 nastupa. 

Dječaci „B“ (generacija U-11). 


Slika: generacija U11

Generacija 2010./2011. pod vodstvom trenera Davora Varge, igrala je svoju prvu natjecateljsku sezonu pod okriljem HRS-a, nakon što su prethodnih godina djelovali u sklopu škole rukometa  i igrali mini rukomet. Ove su sezone odmjerili snage s ekipama iz regije 5 RH te su ostvarili odličan rezultat i osvojili 4. mjesto. Time su se plasirali na Završnicu prvenstva RH koja će se u lipnju održati u Poreču. Ekipa je u regionalnom dijelu natjecanja od moguća 36 boda osvojila njih 24. Prema izvještajima trenera, ekipa je dobro napredovala i lijepo trenirala što je sve odličan zalog za budućnost našeg kluba i rukometa u našem kraju. 

Škola rukometa (generacije U-9 i U-8)


Slika: generacija U9 i mlađi

Dječaci rođeni 2012. godine i mlađi, koji djeluju u školi rukometa i igraju mini rukomet pod trenerskim okom našeg prvotimca Nikole Vukovića, natjecali su se s vršnjacima u međužupanijskoj mini rukometnoj ligi „Rugvica“. Nakon mnogo odigranih utakmica u jakoj konkurenciji generacija 2013. i ml. osvojila je odlično 4. mjesto.

Pred našim „minićima“ još je državno prvenstvo koje će se tijekom mjeseca lipnja održati u Karlovcu. 

Treneri i stručni kadar kluba


Slika: treneri MRK Čakovec

Cijelom našem timu, kojeg čine treneri Vladimir Canjuga, Matija Kraljić, Iva Tomašek, Dario Varga, Davor Varga , Nikola Vuković, Antonio Anđel i Mario Posarić, tehnički direktor Nikola Petek te fizioterapeuti Zdravko Mikolaj, Benjamin Ninić i Robert Marciuš upućujemo jedno veliko hvala na razumijevanju, podršci i suradnji. Uz zaista ogroman angažman članova uprave kluba, svi zajedno uspjeli smo privesti sezonu kraju te se nakon razgovora, analiza i dogovora okrećemo budućnosti, odnosno planovima za dalje poslovanje kluba.   

Financijsko i organizacijsko poslovanje kluba
Veliki broj članova, trenera i ostalih okupljenih, mnoštvo organiziranih treninga i utakmica te ambicije kluba u sezoni za nama, u financijskom i organizacijskom smislu, bili su veoma zahtjevni. 

Svi, kako organizacijski poslovi (termini u dvoranama, rasporedi treniranja po generacijama, rasporedi utakmica, prijevozi na utakmice, organizacija liječničkih pregleda, nabava opreme, marketinške aktivnosti i dr.) tako i financijski izazovi (pisanje projekata, javljanje na natječaje, obilazak sponzora i dr.) oko funkcioniranja kluba, koje velikom većinom obavlja uprava na volonterskoj bazi uz uložena vlastita  financijska sredstva, uzimaju jako puno vremena i veoma su zahtjevni. Stoga se može reći da klub funkcionira na zadovoljavajućoj razini uz veliki osobni angažman uprave te pomoć naših vjernih sponzora i donatora. Naravno, neizostavan dio naše priče svakako su i roditelji koji nam pružaju pomoć i podršku u radu. 

Također ne izostaje podrška i pomoć gradske i županijske vlasti, unatoč tome što plaćanja po sklopljenim ugovorima nisu redovita, raspisani natječaji dugo traju i na određena sredstva ne može se računati prije polovine godine. 

Valja napomenuti da je MRK „Čakovec“ jedan od rijetkih sportskih kolektiva koji ipak većinu svojeg godišnjeg proračuna osigurava iz drugih izvora (sponzori, donatori, djelatnost, natječaji). Imajući u vidu sve navedeno i godine djelovanja iza nas, opravdano smatramo da je za postizanje velikih stvari i osjetnog napretka neophodna redovita i izdašnija pomoć i podrška zajednice, a kako je to slučaj u drugim nama bliskim sredinama, primjerice u Varaždinu, Bjelovaru, itd. 

Planovi za sljedeću sezonu


Slika: seniori i ekipa U9 i mlađi

Pred upravom kluba ponovno je težak posao konsolidacije svih ekipa, trenera, financija i tehničkih detalja vezanih uz novu sezonu. 

Primarno nam je osigurati financijska sredstva i u skladu s time provesti konsolidaciju, održati sastanke sa svim trenerima i stručnim službama, s igračima prve ekipe, roditeljske sastanke te na zadovoljstvo svih pronaći najbolji način da se krene u novu sezonu pred nama. Nastavno na to, i dalje predano radimo na našem dugoročnom cilju, a to je ulazak u elitni rang natjecanja. 

Vremena je malo, puno je posla pred nama, no uvjereni smo da će nas i nadalje krasiti zajedništvo koje je temelj svih dosadašnjih uspjeha.

 

 

Odgovori