KRAJ NATJECATELJSKE SEZONE 2020./2021.

KRAJ NATJECATELJSKE SEZONE 2020./2021.

 Iza rukometaša Muškog rukometnog kluba „Čakovec“ još je jedna sezona u sustavu natjecanja Hrvatskog rukometnog saveza koja je, obzirom na tijek pandemije, bila sve samo ne „rukometna“.

Od sedam ekipa kluba koje su započele s pripremama tijekom ljeta 2020. godine samo su dvije završile svoja natjecanja, i to seniori i kadeti (U-17) kluba.

Seniori kluba

Seniori kluba pod vodstvom, donedavnog igrača iz vlastitih redova i od početka sezone 2020./2021., trenera Zorana Jeftića s ekipom osvježenom dolascima igrača Kristijana Štefičara, Jurice Benka i Brune Varšića te priključivanjem nekoliko mlađih igrača iz našeg pogona, a bez Nikole i Marka Peteka, Daria Hermana i Ivana Srneca, ozbiljno su krenuli s pripremama. Svi su igrači bili na okupu, uspješno je odigrano nekoliko prijateljskih utakmica i činilo se kao da je sve spremno za jednu dobru sezonu našeg prvoligaša. Tako smo nakon prvih 6 kola ostvarili 3 pobjede, 2 remija i 1 poraz, odnosno osigurali 8 od mogućih 12 bodova što nas je svrstalo u gornji dio prvenstvene ljestvice. Nakon toga, kompletna seniorska ekipa po prvi put podliježe obvezi provedbe mjere samoizolacije čime je narušen kontinuitet treninga, ali i atmosfera u ekipi.

Po završetku samoizolacije uslijedili su slabiji rezultati. Raspored je bio gust jer je trebalo nadoknaditi zaostale utakmice što zbog naše samoizolacije, što zbog samoizolacija drugih ekipa lige, te u naredna tri kola ne osvajamo niti bod. Zatim ekipa još jednom završava u samoizolaciji i nikako se ne uspijevamo vratiti u zacrtani ritam treninga pa tako i utakmica. Kao što to često biva, jedna nevolja nikad ne dolazi sama, zaredale su se ozljede igrača, povremene samoizolacije i izolacije pojedinaca, da bi točka na i došla odlukom Hrvatskog rukometnog saveza o zaustavljanju natjecanja Hrvatskih rukometnih liga na mjesec dana.

U konačnici uspijevamo završiti prvenstvo 5. lipnja 2021., dakle mjesec dana nakon planiranog završetka, a sve navedeno naravno da je imalo za posljedicu i lošiji plasman od očekivanog. Tako smo sezonu završili na 11. mjestu tablice s 10 pobjeda, 2 remija, 14 poraza i osvojena 22 boda.

Ne treba ni spominjati koliko nam je na domaćim utakmicama nedostajala naša publika kojoj je ulazak u dvoranu bio zabranjen, no za sve naše domaće utakmice osigurali smo live prijenos. Sada kada sumiramo preglede istih, dolazimo do jedne zasigurno respektabilne brojke od preko 20.000 pregleda utakmica uživo ili nakon prijenosa, na što smo vrlo ponosni.

Također nam je nedostajala i naša kreativna podrška plesnog studija „Korak“, koji je dijelio sudbinu mnogih kolektiva kojima su treninzi i nastupi bili zabranjeni.

Obzirom na sve navedeno i činjenicu da je između ekipa koje su osvojile 5. mjesto pa do našeg 11. mjesta, samo 7 bodova razlike ipak ne možemo biti ni posve nezadovoljni, a pogotovo zbog toga što nitko iz sustava seniora (igrači, treneri, osoblje) nije imao ozbiljne posljedice ove pandemije koja je paralizirala cijeli svijet.

Nakon posljednjeg kola, u subotu 5. lipnja 2021., održano je i malo prigodno druženje seniora za kraj ove sezone na kojem smo se na prikladan način uspjeli i zahvaliti donedavnim igračima Nikoli i Marku Peteku kojima i ovim putem zahvaljujemo na kompletnom doprinosu našem kolektivu.

Ono što nas u isto vrijeme i rastužuje i veseli jest odlazak našeg trenera Zorana Jeftića. Iako je na početku sezone dogovorena suradnja na četiri godine sa zacrtanim ciljem ulaska u premijer ligu, Zoran je dobio ponudu koja se ne odbija te mu ovim putem želimo sreću i puno uspjeha u daljnjem radu. Sigurni smo da će naš kolektiv pamtiti cijelog života, obzirom da je nakon posljednjih koraka na rukometnim terenima kao igrač upravo ovdje i debitirao u trenerskim vodama. Zoranu smo također zahvalni na svemu što je dao za MRK „Čakovec“ od samog pristupa treninzima na kojima mogu pozavidjeti i mnogi mlađi, do profesionalizma i u konačnici ljudskosti koja ga krasi, kao i trudu i želji da kao trener u mlade igrače usadi svoj sportski duh.

Kadeti kluba (generacija U-17)

Uz seniore kluba svoju igračku sezonu završili su i kadeti, generacija U-17 koja je pod trenerskom palicom Matije Kraljića sastavljena od igrača rođenih 2003./2004. godine, a istima je priključeno i nekoliko igrača 2005./2006. godišta i to na vrlo zadovoljavajući način. Iako su i oni imali „problema“ sa izolacijama i samoizolacijama, uspjeli su sve prebroditi i plasirati se na Završnicu Prvenstva Hrvatske koja se održala u Poreču. S pravim sportskim pristupom na ponos svih nas časno su prezentirali MRK „Čakovec“, a tako i svoje obitelji uzornim ponašanjem i naš međimurski kraj svojom požrtvovnom igrom i vrlo dobrim rezultatima.

Od ukupno 64 ekipe u regionalnim sustavima natjecanja u cijeloj Republici Hrvatskoj samo je 16 ekipa došlo do završnog turnira, a među njima i naše mlade snage koje su ostavile izvrstan dojam te su u konačnici osvojili visoko 6. mjesto. Ostaje žal za još nešto boljim plasmanom jer su dečki to zaista zaslužili, no ipak je potrebno i malo sportske sreće, koja će ih sigurno nagraditi sljedeći put.

Obzirom je odlazak na završnicu, kao i sama organizacija iste bila upitna, ipak smo uz pomoć angažmana roditelja, sponzora i donatora uspjeli isto vrlo uspješno provesti te ovim putem koristimo priliku da svima još jednom zahvalimo.

Ostale generacije kluba

Mlađe uzrasne kategorije kluba marljivo su trenirale i pripremale se za novu natjecateljsku sezonu koja je po prvi put bila planirana u novom formatu „neparnog godišta“, no sredinom studenog stao je dvoranski sport za najmlađe. Početkom ožujka i popuštanjem mjera na kratko smo imali nadu da ipak postoji mogućnost da mladi rukometaši odigraju pokoju utakmicu. Nažalost nije potrajalo duže od 3 tjedna te je bilo jasno da nam daljnji rad na kakvog smo navikli neće biti moguć. Početkom svibnja krenuli smo s treninzima na otvorenom kako bi naše igrače održali aktivnima, no povratak u školsko sportske dvorane najmlađima ni dan danas još nije dozvoljen. Za razvoj rukometa ova sezona je jedan veliki korak unazad pošto je izostao važan napredak u razvoju svakog igrača posebno, kao i svih ekipa. Redovna prisutnost, upornost, želja i marljiv rad naših članova na treninzima koje održavamo na vanjskim terenima daje nam veliki motiv za nadoknadu izgubljenog vremena i još bolju organizaciju kako bi osigurali što kvalitetnije uvjete za rad i razvoj svakog igrača.

Treneri i stručni kadar kluba

Uz već spomenute trenere Zorana Jeftića koji odlazi iz kluba, te trenera ekipe U-17 Matije Kraljića ove sezone su s igračima iz svih uzrasta radili treneri Antonio Anđel, Davor Varga, Dario Varga, Iva Tomašek i Nikola Vuković te trener vratara Mario Posarić. Naši fizioterapeuti Zdravko Mikolaj i Benjamin Ninić imali su pune ruke posla saniranjem čestih ozljeda, ali i praćenjem zdravlja naših igrača, pogotovo onih koji su preboljeli zarazu koronavirusom. Uz zaista ogroman angažman članova uprave kluba svi zajedno uspjeli smo privesti sezonu kraju nakon koje nam je najveća nagrada sigurnost da je rukomet u Čakovcu na dobrom putu. Cijelom timu poručujemo jedno veliko hvala na razumijevanju, podršci i suradnji.

Financijsko i organizacijsko poslovanje kluba

Kako je sezona bila izazovna i teška igračima i trenerima tako je bila i upravi kluba. Gledajući našu mladu povijest bila je ovo najteža sezona kako iz financijske tako i iz organizacijske perspektive.

Mnogi natječaji na koje se klub prijavio prošle godine bili su poništeni i ukinuti, izostala je podrška odgovornih koji su financijska sredstva zbog pandemije preusmjerili za druge potrebe, izostala je planirana i dogovorena podrška sponzora i donatora koji su također suočeni s pandemijom svoja sredstva manje ulagali u sport, izostali su prihodi od članarina obzirom se treniralo kako se moglo prema dopuštenjima i odlukama Stožera civilne zaštite, štedjelo se gdje se moglo, sredstva po već potpisanim ugovorima su kasnila i još uvijek kasne ili neće ni doći, no unatoč tome možemo reći da je klub uz veliki osobni angažman uprave te pomoć naših vjernih sponzora i donatora, uspio „ostati na životu“, no ipak posljedice će se nažalost poznati još neko vrijeme, uz nadu da je ipak kraj ovakvim mjerama i situaciji sa pandemijom.

Uskladiti termine, pronaći adekvatna borilišta, organizirati treninge, sve u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite, organizirati utakmice pod pojačanim mjerama, provoditi testiranja igrača, koordinirati s trenerima, igračima, roditeljima uistinu je bilo vrlo izazovno i najveći teret navedenog pao je na našeg dosadašnjeg predsjednika, sada dopredsjednika Ivana Horvata kojem svi zajedno skidamo kapu i zahvaljujemo na svemu uloženom.

Planovi za sljedeću sezonu

Pred upravom kluba ponovno je težak posao konsolidacije svih ekipa, trenera, financija i tehničkih detalja oko nove sezone. Posljedice koje je do sada (a nadamo se da je to sve) ostavio COVID-19 sanirat ćemo zasigurno još jedno vrijeme tako da vremena za opuštanje nema.

Pred nama je u prvom redu osigurati financijska sredstva i u skladu s time provesti konsolidaciju kako u pronalasku trenera prve ekipe, tako i u pojačanju igračkog kadra, održati sastanke sa svim trenerima i stručnim službama te na zadovoljstvo svih pronaći najbolji način da se krene u novu sezonu pred nama, no nastavno na to mi i dalje predano radimo na našem dugoročnom cilju, a to je ulazak u elitni rang natjecanja.

Vremena je malo, puno je posla pred nama no uvjereni smo da će nas i nadalje krasiti zajedništvo koje je temelj svih dosadašnjih uspjeha.

Uprava Muškog rukometnog kluba „Čakovec“

Odgovori